Payment with Klarna Payment with Swish

Om Johan Öberg

Johan Öberg är entreprenör, författare, musiker och profil på sociala medier. Sedan debuten med den själv-biografiska ”Grabben i CP-trucken” 2012 har han skrivit två andra böcker, med två till på gång i skrivande stund.


Johan är född i Nyköping, Södermanlands län där han gick i gymnasiet. Efter studierna arbetade han med administration och bokning åt en större svensk bluesartist, samt som fritidsledare med barn och ungdomar.De senaste åren har Johan vigts åt främst kreativt skrivande, socialamedier och varumärkesbyggande (Mannen i CP-trucken). Kroppen som inte vill samarbeta. Som Johan uttrycker det, ”Klar knopp, dunkel kropp”.


Johan är CP-skadad, därav titlarna på hans böcker. Cerebral Pares, CP, är ett samlingsnamn för ett rörelse-hinder orsakat av en skada eller utvecklingsrubbning i den ännu omogna hjärnan. CP kan delas in i olika grupper. Johan har det som kallas dyskinetisk CP, vilken är en typ av cerebral pares som kännetecknas av ofrivilliga rörelser i hela kroppen. Rörelserna kan vara slängiga och långsamma, och de kan påverka armar,ben, huvud, ansiktsmuskler och svalg. Dyskinetisk CP kan också påverka tal och sväljning. Hos Johan är det främst armar och tal som är påverkade, men han har också hjälp av en permobil (CP-trucken) för att ta sig fram. Intellektet är det inte något fel på, det är bara


Utöver det kreativa skrivandet har Johan ett brinnande musikintresse, särskilt när det kommer till blues. Han skriver låttexter och spelar även gitarr på sitt eget sätt. Han deltar ibland på Bluesjam i Stockholm.
Johan är en sann samlare av äldre leksaksbilar som har gjort att han har stor erfarenhet av sitt bilintresse.

Johans andra stora intresse är samlandet av leksaksbilar inom vilket han har många års erfarenhet av.


Johan har i samarbete med Virå Fattighus, har vi tagit fram ölen Mannen i CP trucken, som är en Ale efter Johan's preferenser. Ölet får bara säljas till restauranger med alkoholtillstånd.


Bibliografi:

  • Öberg, J. (2012). Grabben i CP-trucken - (1. uppl.) Nyköping: Johan Öberg.

  •  Öberg, J. (2020). Mannen i CP-trucken - (Första upplagan). [Stockholm]: [Vulkan].

  •  Nordqvist, C. & Öberg, J. (2023)  Mannen i CP-trucken och personliga assistenten - Komlitt.

Övriga projekt:

  •  CP-blues, 2014 - Tävling och kampanj där musiker fick tonsätta Johans många låttexter. Johan tog initiativet och samarbetade med Studieförbundet Vuxenskolan. Syftet med kampanjen var att uppmärksamma CP-skador, lösa upp de fördomar som finns och slå ett slag för allas rätt till kreativt skapande. http://www.cpblues.se

  •  Lansering av eget öl - 2022 - I samarbete med Johan Öberg tog bryggeriet Virå fattighus har fram en Ale efter Johan’s preferenser. https://virafattighus.se/products/mannen-i-cp-trucken-ale.

  • Oktober 2023 - Vann Johan - Cp Eva Nordmarkspriset - Eva Nordmark priset – utdelas till en brukare eller familjemedlem till person med cerebral pares.